Financial district en central park - Reisverslag uit Newark, Verenigde Staten van patinnewark - WaarBenJij.nu Financial district en central park - Reisverslag uit Newark, Verenigde Staten van patinnewark - WaarBenJij.nu

Financial district en central park

Door: Patrick van der Sluis

Blijf op de hoogte en volg

03 Februari 2006 | Verenigde Staten, Newark

Hoi allemaal,

Hier dan het vervolg van de update van eerder deze week!
Nadat we vrijdag urenlang door New York gelopen hadden en zaterdag gas terug genomen hadden in de Talbott Campus ben ik zondag met Orhan, Turkse student van mijn universiteit, een paar uurtjes naar New York gedaan. Vraag me niet wat we gedaan hebben want we hebben eigenlijk gewoon doelloos rondgelopen en dat vonden we allebei totaal niet erg. We hebben die dag weinig nieuws gezien maar het is gewoon heerlijk om door die stad te lopen en de dynamiek van de stad te ervaren. Orhan en ik hebben die dag van 33rd street naar Central Park gelopen (59th street, best een afstandje) en zijn vervolgens weer all the way down gegaan naar 23rd street richting het flatiron building (strijkijzer). Op de heenweg zijn we via 7th avenue gelopen en terug via 6th zodat we weer veel konden zien. Onderweg zijn we een aantal winkels binnen gegaan en waren we onder andere op zoek naar kledinghaakjes die je op de deur kunt plakken. We vonden ze uiteindelijk in een supergrote winkel in huishoudelijke artikelen waar ze ook gigantisch veel kleerhangers verkopen, zie foto. De haakjes kostten 5 dollar voor 3 stuks en leken prima in orde. Je moet ze 24 uur laten hangen voordat je ze kunt gebruiken, maar helaas, zelfs nadat ze ruim 24 uur gehangen hadden blijft er nog geen handdoek of Nederlands elftal shirt ophangen, laat staan mijn winterjas... Ach ja, shit happens. Onderweg zijn Orhan en ik nog even ouderwets bij de Mac gaan eten om vervolgens rond 8 a 9 uur terug te keren op de campus.
De volgende dag, maandag, had ik 's avonds geen les aangezien ik van plan was 2 vakken op dinsdag en 1 op woensdag en donderdag te gaan volgen. De rest had allemaal wel op maandag les en dus besloot ik in de namiddag in mijn eentje naar NY te gaan om central park te bezoeken en bij Burger Heaven te gaan buurten. Nadat ik een tijdje door de stad geslenterd had en slechts 500 meter van central park had bezichtigd (het werd al weer te donker) ben ik naar Burger Heaven gegaan. Bij binnenkomst zag ik de meid die ik vrijdag gezien had meteen zitten en ze zei me vriendelijk gedag. Ik nam plaats aan de bar en de mevrouw achter de bar herkende me en vroeg waar mijn vrienden waren en hoe het met me ging. Ik bestelde een chili burger en dat was niet de beste keuze.. Maar ja, me hangen en wurgen heb ik dat ding dan toch naar binnen gewerkt. Nadat ik besteld had draaide ik me richting het meisje en begon een praatje. Aan het begin ging het niet zo soepel; er viel een ongemakkelijke stilte. Even later vroeg ze of ik terugkwam naar Burger Heaven voor de burger.... Ik zei maar dat dat een deel van de reden was ja. Het gesprek vervolgde en was niet onaardig en nadat ik mijn burger naar binnen had gewerkt moest ik bij haar gaan afrekenen. Ik vroeg haar of ze na haar werk wat wilde drinken maar ze twijfelde. Ik stelde voor dat ze me haar nummer gaf zodat ik haar kon bellen. En dat vond ze gelukkig een goed idee. Ze bleek trouwens uit Bangladesh te komen en pas 2 jaar in NYC te wonen (in Queens om precies te zijn). Haar naam is Sadia. In de loop van de week heb ik Sadia opgebeld en hebben we afgesproken om elkaar zaterdag te ontmoeten...

Vrijdags gingen we met de hele groep naar New York met als einddoel central park. We zaten in de trein en er was in eens wat onenigheid over de route die we moesten nemen. Na veel gedsicusieer besloten Orhan, Frederic en ik het op onze manier te doen en de rest later te treffen. De rest wilde naar 33rd street gaan en vandaar naar central park (59th street) lopen en wij vonden dat we beter naar WTC konden gaan en van daaruit de metro naar central park konden nemen. Toen we eenmaal op WTC aankwamen besloten we de omgeving te gaan verkennen aangezien de rest van de groep nog lang niet bij central park zou zijn. Na kort overleg besloten we dat we wall street wilde bezoeken en dat we ook graag naar Pier 17 zouden willen gaan zodat we een goed uitzicht op de Brooklyn Bridge konden krijgen. Onderweg besloten we ook nog even richting Battery Park te gaan zodat we een eerste blik op het Vrijheidsbeeld konden werpen. Van het vrijheidsbeeld heb ik helaas geen foto's, dat was iets te ver weg voor de cam. Met het blote oog viel me de afstand trouwens mee. Wat op Wall Street met name opviel was de zware beveiliging. Er kan geen auto de straat in en uit en er loopt behoorlijk wat politie, NYPD, rond.
Toen we Pier 17 eenmaal bereikt hadden en de mall een beetje verkend hadden besloten we te lunchen met een lekkere sandwich van subway om vervolgens de metro naar Central Park te nemen. Nadat we bij Central Park aangekomen waren en de rest van de groep weer gevonden hadden, hebben we een uurtje in het Park rondgelopen. Het park is echt heel groot en heel mooi hoewel ik denk dat het nog mooier is wanneer het gesneeuwd heeft of in het voorjaar en de zomer. Veel bomen waren nu uiteraard kaal en het park was erg bruin in plaats van groen. Ik denk echter toch wel dat ik een aantal aardige foto's heb kunnen maken hoewel sommige helaas een beetje onscherp zijn..

Aan het einde van de dag besloten een aantal mensen van de groep in NY te blijven om te gaan stappen maar ik besloot samen met Galina om naar huis te gaan aangezien ik behoorlijk moe was. Te meer omdat ik de avond ervoor redelijk wat bier gehad had in een lokale pub in Newark.

De volgende dag was de dag van de "date" met Sadia. We hadden om 12 uur bij Burger Heaven afgesproken (buiten) en toen ik om half 11 richting Penn Station Newark liep belde ze me. Ze vroeg of ze een vriendin mee kon nemen (had ze al eerder gevraagd) en ik stemde er maar mee in en verder constateerde ze dat ik dus inderdaad zou komen aangezien ik haar vertelde dat ik al onderweg was naar Penn Station. Ik kwam netjes om 11.55u bij burger heaven aan en toen ze er om 12.10u niet was besloot ik haar te bellen. Ze vertelde dat ze onderweg was maar dat ze op haar vriendin aan het wachten was. Aangezien ze zei dat ze zou komen besloot ik maar te wachten en het duurde tot 12.45u voordat ze eindelijk kwam. Niet echt een lekker begin maar goed. Haar vriendin, Tania, was een spontane meid en het was niet echt erg dat ze die had meegenomen. Nadat we een aantal uren met zijn 3en in NY hadden rondgelopen moest Tania ervandoor omdat ze moest gaan werken. Sadia en ik besloten om met de Empire State building op te gaan. Het was trouwens geweldig lekker weer zoals je kunt zien op de 2 foto's op times square. We hebben de hele dag zo, zonder jas, rondgelopen en ik schat dat het een graadje of 13 was. Het duurde 1,5 uur voordat we eindelijk de top van de Empire bereikten maar het was de moeite waard. Zie de foto's! Op de top, 380 meter hoog, was het trouwens wel erg koud door de harde wind die daar stond. Het uitzicht was werkelijk fantistisch en mijn favoriete foto zegt alles. Ik heb hem zo genoemd in het fotoboek en zal nu even uitleggen wat je er ziet; in het midden zie je het strijkijzer (flatiron building) met zwarte doek vanwege renovatie. Dit gebouw heeft de vorm aangenomen van de kruising van broadway (de enige schuine straat in New York; op een aantal klein straatjes in het financial district na) en fifth avenue. Achterin zie je het financial district waar voorheen de Twin Towers stonden. Rechts achter op het 2de eiland zie je heel klein het vrijheidsbeeld en links zie je een aantal bruggen. De 2de is de Brooklyn bridge en aan de andere kant van de brug ligt..... Brooklyn.

Nadat we van het uitzicht op de empire genoten hadden zijn we weer teruggekeerd naar times square en hebben we even een hamburger gepakt bij de burger king (echt uit eten hoefde op dat moment niet van Sadia). Vervolgens zijn we naar 86th street gegaan om Tania van haar werk te halen en daarna zijn de dames huiswaarts gekeerd. Het was al met al een zeer geslaagde dag. Hoe het verder gaat weet ik echter niet maar goed dat zien we vanzelf wel...

Vanavond ga ik stappen in New York in Crobar (www.crobar.com , zie foto's voor de mensen en de club zelf). Dj Ferry Corsten komt vanavond dus dat wordt vast en zeker gaaf! Morgen ga ik niet al te veel doen hoewel ik wellicht naar de Bronx ga om kaartjes te regelen voor de Yankees bij het Yankeestadium. Zondagavond gaan we de superbowl kijken in een bar in New York. De meeste bars organiseren superbowlparties; je kunt voor 30 dollar onbeperkt drinken en in de rust worden er hamburgers en/of chicken wings geserveerd.
Ten slotte kan ik nog melden dat ik gister mijn spring breakvakantie naar Miami geboekt heb! Ik ga van maandag 13 maart tot en met dinsdag 21 maart naar Miami met Anthony, Galina en Aurelie. Orhan en Frederic boeken wellicht ook nog voor een iets kortere periode en mijn maatjes Patrick en Jaimy zijn ook in dezelfde buurt in Miami van 15 tot en met 20 maart dus dat wordt vast zeer gezellig daaro!

Goed, ik ga het hier maar eens bij laten. Fijn weekend allemaal en tot gauw weer.
Enjoy the pics!

Pat

• 03 Februari 2006 - 22:46

Dad:

Na het lezen van het hele verhaal en het bekijken van de foto's, begrijp ik waarom je zo verschrikkelijk aan een "springbreak" toe bent ! Die "break" kunnen we hier in Heerlen ook wel gebruiken als we uit het raam kijken.
    "O.k. Pat enjoy your stay and take care!"

Heel veel groeten uit het koude Heerlen.

Pap.

• 05 Februari 2006 - 12:10

Mafbal:

zo te zien goed bezig kerel....zowel picwise als chickwise!!! hahah
    die springbreak gaat helemaal goed komen....patje heeft de hotels geregeld en de auto komt ook goed dus......gaaaan met die banaaan daar hahaha

enjoy

• 05 Februari 2006 - 18:16

Nippa!:

Sluizer! Kerel wat een prachtverhaal weer! Jij in NY met een lekker temperatuurtje en wij hier met vrieskou in t koude Heerlen/Tilburg! Keep up the good word there!

Gister ben k naar Qlimax geweest in Hasselt, lekker snoeihard stampen! Next week gaan we Tilburg onveilig maken met de mannen.

Heel veel plezier daar verder und bis MSNs!

Nippa!

• 05 Februari 2006 - 19:01

Roelie:

Hey Patje, indrukwekkend mooie foto's. Time flies when you're having fun. Zo een andere wereld, aan je verhalen te lezen word je geleefd in zo'n stad als NY. Je valt van de ene in de andere verbazing! Veel plezier met de Superball, Go Steelers !!!

• 05 Februari 2006 - 20:48

Eelco:

Pat ziet er goed uit daar! Inderdaad is dat Empire State errug hoog; wow! Thanks voor de foto-update! Ben benieuwd naar hoe de Crobar was en Superbowl final. Amuseer je en succes met alles. groetjes Rits en de rest van de family. NB: kijk altijd op zondagmiddag/-avond met pa en ma naar de nieuwe foto's!

• 06 Februari 2006 - 10:03

Bolletje:

Hee Pat, even de sportfeiten die je wel zult willen weten. Roda kwam 0-2 voor tegen PSV. maar verloor met 3-2. Leuke bijkomstigheid was dat Olaf rompelberg van de heerlerbaan zijn debuut maakt bij Roda.

Darten; gisteren was het open NK. Drie keer raden wie in de koppelfinlae van de dames stond...Irina Armstrong , met de schoonmoeder van Jelle klaasen (als ik het goed begreep), ze verloren maar Irina gooide super, die ene gooide echt slecht. De finse vrouwen waar ze tegen speelden wonnen de finale. Heren koppels werd gewonnen door King/Adams.

Mannen finale won Barney van gary anderson en bij dames, Ann Kirk van Gulliver.

Gaat het nog een beetje met je daar so far away??

• 06 Februari 2006 - 11:37

Iko:

Kerel ziet er allemaal strak uit daar, volgens mij kom je niet meer terug!! Probeer ook nog wat te studeren hè, hopelijk zien we elkaar in mei. Laterrzz